voorbij zon en wind
Vandaag anders kijken naar energie voor morgen
Het motto van het Universiteitsfonds Eindhoven is “For Life, For the World, For the Better”. Daaruit klinkt onze ambitie om een bijdrage te leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Daarom ondersteunen wij onderzoekers en studenten. Hun werk verdient een solide financiële basis, zodat zij zich kunnen focussen op de uitdagingen van vandaag en morgen. Zodat ze methoden en technieken kunnen ontwikkelen die gaan bijdragen aan een schonere, gezondere toekomst. Voor ons en onze planeet.
Daarbij maken ze niet alleen beter wat al bestaat, maar denken en werken ze vooral ook buiten de gebaande paden. Ze benaderen uitdagingen vanuit nieuwe invalshoeken en perspectieven. En met verschillende disciplines, want de intensieve samenwerking en uitwisseling van ideeën tussen onze faculteiten, zijn beide een grote succesfactor. Net als de nauwe banden die we onderhouden met bedrijven in de Brainport Regio.
Op deze pagina nemen we u mee langs de verschillende actuele projecten.
Hoe kun je energie opslaan in je eigen huis?

De warmte-batterij
Voor huishoudens is er nog geen mogelijkheid om zelf energie op te slaan. En dus leveren ze met hun zonnepanelen vaak terug aan ‘het net’, terwijl ze die energie juist goed kunnen gebruiken als de zon ondergaat. Maar de warmtebatterij gaat daar verandering in brengen.
Samen sterker, sneller en slagvaardiger
Initiatieven als Brainport tonen de kracht van Brabant en de regio Eindhoven: een hoge mate van samenwerking tussen bedrijven, organisaties en onderwijsinstanties. Zoals een ondernemer ooit over zijn zuidelijke netwerk zei: “Hier in Brabant gunnen we elkaar meer.”
Samenwerking is een kernwaarde van de TU/e. Op de campus weten verschillende disciplines en faculteiten elkaar makkelijk te vinden. En rond de universiteit ligt een breed netwerk aan bedrijven en organisaties die elkaar versterken. Al meerdere ontwikkelingen van TU/e projectgroepen groeiden dankzij samenwerking uit tot commercieel levensvatbare concepten en zelfs volledige bedrijven. Lightyear, de auto die zichzelf kan opladen met zonne-energie, is een treffend voorbeeld. De maakindustrie in en rond Eindhoven was de perfecte partner om een wetenschappelijke ontwikkeling te vertalen naar een commercieel levensvatbaar, veelbelovend eindproduct.
De elektrolyzer
Elektrolyse, de methode om watermoleculen te splitsen in zuurstof en waterstof, staat de laatste jaren weer volop in de belangstelling. Waterstof is anno 2022 een aantrekkelijk alternatief voor aardgas, één van de fossiele brandstoffen waar we in de toekomst niet meer van afhankelijk willen zijn.
Thijs de Groot doet onderzoek naar manieren om de electrolyzer als systeem naar de 21e eeuw te brengen.

Redox flow batteries - scalable and cleaner
Antoni Forner-Cuenca is an Assistant Professor in the Department of Chemical Engineering and Chemistry at TU/e. As extensive as his title is, as big are Antoni's plans and ambitions. His favorite part of his job is to interact with his students. And this project is a perfect opportunity for that. He has recruited a team of students that aims to seriously speed up the energy transition. Together they want to make great strides in storing electricity, employ hydrogen to make transport CO2-free and develop very creative routes to reduce CO2 emissions.

Actuele projecten:
Mede mogelijk gemaakt door bijdragen van alumni.
Metal fuels
De toekomst van transport volledig elektrisch. Dat is het beeld wat klinkt uit de media. Maar soms is elektrische aandrijving geen optie. Omdat er meer vermogen voor nodig is. Dr. Mohammadreza Baigmohammadi werkt aan een brandstof van met zonne-energie geladen metaaldeeltjes. 100% circulair en krachtig genoeg voor ook de zwaardere voer- en vaartuigen.

Technologie in de overgang naar duurzame energiebronnen
“Zo willen we in Nederland in 2030 70% van onze elektriciteit halen uit hernieuwbare energie. Stel je eens voor wat dat betekent: ons elektriciteitsnetwerk verandert enorm: van grote centrales gaan we naar honderdduizenden zonnepanelen, windmolens en batterijen”
