Eric van Schagen Fonds

Technologie tegen de opwarming van de aarde

Eric van Schagen, een van onze alumni die sterk verbonden is met onze universiteit, heeft een fonds opgericht als onderdeel van het Universiteitsfonds Eindhoven. Zijn fonds richt zich op het gebied van energie. Hij is van mening dat innovaties op het gebied van energie een grote impact kunnen hebben op de wereld. Maar ook dat het belangrijk is dat beslissingen op energiegebied gebaseerd zijn op wetenschappelijke resultaten.

Geld maakt dus wel gelukkig?

Mij wel, als ik het zo kan inzetten. Geld is namelijk eigenlijk een ruilmiddel maar heeft helaas deze functie al lang geleden grotendeels verloren. Het is een oppotmiddel geworden. Kijk maar naar de coronacrisis waar we nu middenin zitten. Er zijn bedrijven die in het verleden veel geld uit de zaak haalden en dit stroomde dan in de zakken van toch al rijke mensen. Daar ligt het niks te doen. Te wachten op slechtere tijden. Terwijl die er nu eigenlijk al zijn en het wordt nog erger. Dus doe iets met dat geld. Geef het zijn waarde terug. In plaats van de wereld te bekijken door een antieke economische bril. Groei, koersen omhoog? Prima! Krimp, koersen omlaag? Paniek! We zullen in de toekomst toch een andere, gezamenlijke economische visie moeten ontwikkelen. Minder vanuit traditioneel geld denken, meer vanuit waarde. Want er is eigenlijk helemaal geen liquiditeitsprobleem: er is geen geld van de planeet afgevallen; het zit gewoon vast op de verkeerde plekken.

Waarom gaat het geld naar de Universiteit en niet naar een ander doel? Of een politieke beweging?

Omdat de wetenschap verder kijkt dan de gebaande paden. Wetenschappers zijn nieuwsgierig, als het goed is niet politiek gekleurd en zoeken naar nieuwe oplossingen. Op veel andere gebieden zitten we vast in denken en handelen. In de politiek proberen links en rechts elkaar de loef af te steken of zelfs dwars te zitten. Het gaat om emoties en kiezers. Terwijl beide kampen goede ideeën kunnen hebben. Maar als we niet naar elkaar luisteren, horen we ook niks nuttigs. Ik hoop dat de wetenschap een bijdrage kan leveren om de emotionele polarisatie te stoppen en door te gaan onderzoeken en de discussie terug te brengen naar de inhoud.

Wij zijn als klein handelsland groot geworden dankzij veel prikkels van buitenaf. Door andere culturen te omarmen en de kansen te zien. Nu trekken veel landen zich weer terug achter hun grenzen en willen ze zelfvoorzienend worden. In een aantal opzichten is dat prima: hoe minder afstand tussen producent en consument, hoe minder reiskilometers. Maar het klimaat stopt niet bij het drielandenpunt. En we mogen dan een klein land zijn, we zijn ook een slim land dat, met een beetje goede wil, andere landen mee kan krijgen.

Hopelijk is deze pandemie ook een wake-up call om eens anders naar bepaalde zaken te kijken.  Want als we zo doorgaan, is het wachten op de volgende. Door de groei van de bevolking en de opwarming van de aarde komen er nog andere problemen op ons af. Zoals droogte, hongersnood en daarmee migratie. Een explosief mengsel dat een nieuwe oorlog kan veroorzaken. Het is tijd voor gericht zoeken naar oplossingen. Dat moet ook kunnen hier in Nederland. Wij hebben het politieke klimaat waarin de dialoog nog mogelijk is.

Waar beginnen we?

De grote vraag is “Wat gaan we doen met de tijd die ons nog rest voordat het probleem zo groot wordt dat de wereld erdoor door de hoeven zakt?” Het antwoord gaat niet komen van politici of economen, maar van de wetenschap. Ik vertrouw wetenschappers erop dat ze niet mee kleuren met de politiek, maar hun eigen koers blijven varen. Ik zie dat gelukkig ook bij de nieuwe generatie: de energie en de mentaliteit om een eigen weg te zoeken. Die lezen nauwelijks kranten en zijn minder gericht op verkiezingen. Zij halen hun wereldbeeld op hun eigen manier uit hun eigen bronnen.

Wat is de rol en het nut van het Universiteitsfonds?

Om mensen die maatschappelijk betrokken zijn en geld hebben, de mogelijkheid te geven om op een slimme, doeltreffende manier te investeren in die betere toekomst. Daar ben je als rijk persoon anno nu eigenlijk moreel toe verplicht. Als je je geld toch niet op krijgt: doe er iets mee. Geef de nieuwe generatie hoop. Daarmee help je ook je eigen kinderen beter dan met een financiële erfenis.

⬅ Terug naar overzichtspagina