Marina van Damme beurs helpt vrouwelijke onderzoekers

Een award speciaal voor vrouwen in wetenschap

Het Universiteitsfonds werft niet alleen fondsen, maar beheert ze ook voor projectteams of individuele wetenschappersdonateurs met een Fonds op Naam. Dat doen we bijvoorbeeldook voor de winnaressen van de Marina van Damme Award. Dat is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een aantal vrouwelijke wetenschappers die een technische universitaire opleiding volgden.  

Hieronder leest u de verhalen van twee van deze winnaressen.  

Kjille Hoeben – Continue meting van lichaamstemperatuur

Juli 2006. De Nijmeegse Vierdaagse. Met temperaturen tot wel 34 graden was het warmer dan ooit tijdens dit enorme evenement. Het was ook de eerste editie die werd gestaakt. Een tweetal deelnemers overleed, waarvan één door oververhitting. Deze tragische gebeurtenis was de aanleiding voor het oprichten van een bedrijf met een uniek doel. 

Een capsule die lichaamstemperatuur meet 

Prof. Dr. Maria Hopman van de afdeling fysiologie van het Radboud UMC wilde meer inzicht in wat er in ons lichaam gebeurt tijdens inspanning. Er was op dat moment geen product, middel of apparaat die die vraag kon beantwoorden.  Daarom vroeg ze Kjille om dat te gaan onderzoeken. Samen met twee technische experts startte zij in 2014 het bedrijf “myTemp” om haar onderzoek om te zetten in een product: een capsule die door de proefpersoon wordt ingeslikt. Een betaalbaar en nauwkeurig meetinstrument.  

Impact 

Kjille omschrijft zelf wat het is om zo’n bedrijf op te bouwen: “De weg van een startup is hobbelig. Successen en tegenvallers wisselen elkaar af. Je moet veerkrachtig blijven en blijven geloven in je idee.” myTemp Wint de Nederlandse Sportinnovator prijs van 2016 en ze dragen bij aan het project Thermo Tokyo waarin ze topsporters voorbereiden op het klimaat tijdens die olympische spelen. Wat ook impact maakt is de samenwerking met Joost Fonville, wiens zoon overleed door oververhitting tijdens de Dam tot Dam Loop.  

Directeur op papier 

Kjille is op papier directeur van een prachtig bedrijf. Maar een salaris geeft ze zichzelf niet, want alle geld is nodig voor de ontwikkeling van de capsule. Ze doet een beroep op de Marina van Damme beurs voor de broodnodige extra financiële ondersteuning. De toetsingscommissie is onder de indruk en wijst haar aan als winnaar. Zo krijgt Kjille € 9000,- die haar gaan helpen om weer een stap dichter bij haar mooie doel te komen.  

 

Eriola Sophia Shanko – ShanX: Antibiotica testen vóór toediening

Eriola kwam via een aantal omzwervingen in Nederland terecht. Ze werd geboren in Albanië, kort nadat de communisten daar de macht verloren. Zij en haar familie hoopten een betere toekomst te vinden in Griekenland. Haar ouders vonden werk en zij werd de eerste in de familie die naar een universiteit ging. Maar de Griekse economische crisis trof ook hen hard. Beide ouders raakten werkeloos en Eriola nam er meerdere parttimebanen bij om in hun levensonderhoud te voorzien en haar studie te bekostigen.  

Persoonlijke motivatie 

Tot overmaat van ramp moest haar moeder een operatie aan een hartklep ondergaan. Haar herstel werd gesaboteerd door een bacteriële infectie. De cocktail aan antibiotica die ze kreeg, verzwakte haar immuunsysteem alleen maar meer. Haar moeder herstelde, maar niet voordat haar longen zich vulden met 7 liter vocht.  

Deze gebeurtenis was voor Eriola de inspiratie om zich te wijden aan betere zorg voor patiënten. Want volgens haar had dit probleem makkelijk voorkomen kunnen worden.  Zij besloot een methode te gaan ontwikkelen om antibiotica te testen voordat ze worden toegediend. Omdat haar eigen financiële middelen ontoereikend waren, meldde ze zich aan voor een studiebeurs aan de Erasmus Universiteit. Die kreeg ze toegewezen en haar studie voerde haar langs verschillende Europese universiteiten. De ideale basis om een netwerk op te bouwen en te werken aan haar communicatie-skills. Om meer te leren over medical devices en haar droom concreet te maken, kwam ze naar de TU/e. Daar onderzocht ze magnetic micromixing for point-of-care diagnostics.   

Van een droom naar een bedrijf 

In 2019 richtte Eriola ShanX MedTech BV op; het bedrijf waarmee ze de benadelingen met antibiotica sterk wil gaan verbeteren. Haar einddoel: een methode waarmee een behandelend arts binnen 4 uur de juiste (combinatie van) antibiotica kan selecteren. In het begin was funding een grote uitdaging. Om materialen in te kopen, besteedde ze al haar spaargeld. Met haar enthousiasme en drive verzamelde ze een groep experts, adviseurs en doctoren om zich heen, die haar belangeloos helpt. Ze meldde zich aan voor subsidies en kreeg er meerdere. Maar, zoals we weten, is onderzoek kostbaar elke bijdrage welkom. Daarom deed ze een gooi naar een Marina van Damme studiebeurs. En met succes: ze werd tweede en ontving een bedrag van € 2.500, -. Daarmee komt haar droom om antibiotica gerichter in te zetten, weer een stapje dichterbij.