For life

For life

Ingenieurs bouwen aan de fundamenten die zorgen voor grote verbeteringen van onze gezondheid. Zoals membranen die het hart helpen zelf een nieuwe klep te kweken. Of nanorobots die kankercellen gericht afbreken. Uw bijdrage gaat naar ontwikkeling van technologie die levens redt, die onoverkomelijke problemen voorkomt en ziektes gericht aanpakt. Onderzoek dat onze kwaliteit van leven wezenlijk gaat verbeteren. 

EEN GE-ENGINEERDE NIER

Betere dialyse. Het is tot nu toe maar gedeeltelijk gelukt om de functies van een nier kunstmatig na te doen. Daarom overlijden de meeste nierpatiënten binnen enkele jaren na de start van dialyse.

Patricia Dankers werkt met haar onderzoeksteam aan een nieuwe techniek voor dialyse. Zij wil voor dialyse levend nierweefsel gebruiken, gekweekt uit lichaamscellen van de patiënt. Dat zuivert het bloed veel beter dan de huidige chemische filters.

Niercellen kweken. Niercellen groeien niet buiten het lichaam. Maar Dankers heeft de natuurlijke omgeving van niercellen zo goed nagebootst, dat dit toch is gelukt. Zo heeft ze één van de vele soorten niercellen gekweekt. Het zijn de niercellen die het bloed reinigen. Zij wil nu een belangrijke volgende stap in het onderzoek zetten en dit nierweefsel gaan gebruiken voor dialyse. Daarmee zouden veel patiënten geholpen zijn.

De stap daarna is de implantatie van het nieuwe nierweefsel in het lichaam. Daarmee krijgen patiënten meer vrijheid. De uiteindelijke droom is om ook andere soorten niercellen te kweken en op die manier een heel nieuwe nier te maken. Daarmee zou dialyse tot het verleden behoren.

NANOROBOTS TEGEN KANKER

Nano-leger bestrijdt kanker

Gerichte therapie. De behandeling van kanker beschadigt meestal ook gezond weefsel. Dat maakt chemotherapie zo zwaar. Tom de Greef wil met zijn collega’s minuscule robots maken die kankercellen in het lichaam opsporen en injecteren met medicijnen. Zo worden zieke cellen uitgeschakeld en blijven gezonde cellen gezond. Zo´n precisie-ingreep is gerichter en levert minder bijwerkingen op.

Slimme aanval. De robotjes zijn gemaakt van moleculen die lijken op DNA. Ze zijn net zo sterk en stabiel. Net als DNA kunnen ze reageren op bepaalde eiwitten en daardoor selectief informatie verwerken. Ze bewegen en reageren daardoor als een robot.

De eerste doorbraak is al een feit: De Greef heeft ontdekt hoe hij de robots kan beschermen tegen afweerreacties van het lichaam. De volgende stap: de robotjes leren om kankercellen te herkennen.

EEN NIEUWE HARTKLEP. GEMAAKT IN HET HART ZELF.

Natuurlijke hartklep. Vervangende hartkleppen zijn gemaakt van kunststof of van dierlijk materiaal. Wie ze krijgt moet levenslang medicijnen tegen afstoting slikken. Carlijn Bouten en Anthal Smits werken aan een natuurlijkere techniek. Ze laten in het hart een nieuwe, levende hartklep groeien uit de eigen lichaamscellen van de patiënt.

Weefselgroei. Bouten en Smits hebben een kunststof mal ontwikkeld, die kan worden geïmplanteerd als vervangende hartklep. Die mal heeft een structuur waarop levende cellen kunnen aangroeien. Zo ontstaat geleidelijk nieuw klepweefsel in de natuurlijke omgeving van het hart. De mal lost geleidelijk op. Wat overblijft is een volledig nieuwe, levende hartklep.

De techniek is al met succes toegepast in preklinisch onderzoek en wordt nu ook getest in een kleine klinische studie bij jonge patiënten.