De juiste mix van wetenschap en creativiteit

Jacques van Rooij

Jacques primaire motivatie om te doneren is zijn persoonlijke ervaring: "De TU/e en de mensen die er tijdens mijn studie werkten, bleken essentieel voor mijn professionele succes. Terugkijkend realiseer ik me dat en daarom wil ik helpen om toekomstige generaties ook die positieve ervaring te geven."  

Jacques ondersteunt graag de ontwikkeling van creatieve en innovatieve ideeën: "Veel goede plannen en bedoelingen verdrinken in de bureaucratie. Dat is één van de dingen die ik wil helpen voorkomen."  

Het begon met metaal als brandstof 

Het eerste project waaraan Jacques doneerde, was het project ‘Metal Fuels’, geleid door Dr. Mohammadreza Baigmohammadi, een postdoctoraal onderzoeker in de Power&Flow groep.  Deze groep staat onder leiding van professor Phillip de Goey en richt zich op innovaties in 'verbranding'. In dit project dienen metaalpoederdeeltjes als brandstof in verwarmingsinstallaties die zijn aangepast om de deeltjes CO2-vrij te verbranden. 

 U leest er alles over in dit artikel. Of bekijk deze video van één minuut waarin Mohammadreza het concept uitlegt.  

Jacques: "Het was en is nog steeds een project met een enorm potentieel, maar ook met zeer specifieke uitdagingen. Want de ontbranding van metaal is moeilijk te controleren. Mohammadreza en de mensen rondom Philip de Goey hebben grote vooruitgang geboekt. Het project is nu voldoende gefinancierd om uit de startblokken te komen". 

Een nieuwe donatie 

In 2023 wilde Jacques opnieuw een donatie doen: "Dit keer is het wat ik noem een 'open donatie', dus niet bedoeld voor een specifiek project. Er zijn verschillende themafondsen waar je uit kunt kiezen, en nu ben ik nog in gesprek met het bestuur van het Universiteitsfonds over waar het aan besteed kan worden. Het kan één specifiek project zijn of een bijdrage aan meerdere doelen."  

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar projecten die gericht zijn op het verminderen van energieverbruik en CO2 uitstoot. Bijvoorbeeld een efficiënter gebruik van auto's. Auto's kunnen kleiner en lichter worden. Daarnaast groeit het aantal voertuigen nog steeds, hoewel we er niet zoveel nodig hebben. Er is dus veel ruimte voor verbetering. En mijn eigen vakgebied en faculteit - werktuigbouwkunde - heeft nog steeds een speciaal plekje in mijn hart. Daaraan bijdragen zou ook een goede manier zijn om mijn donatie te besteden." 

Projecten zijn meer dan alleen de resultaten 

Jacques is fan van initiatieven zoals Stella Terra en Team Polar: "Ik steun dit soort projecten graag. Maar het gaat om meer dan alleen de technische innovaties waar ze mee komen. Projecten als deze helpen studenten hun sociale vaardigheden aan te scherpen. Ze leren samenwerken en ontdekken hun sterke punten als persoon en als team."  

Volgens Jacques hebben we meer creativiteit nodig. Want dat is een kracht van verandering die je niet kunt tegenhouden. Hij verwijst naar mensen als Elon Musk, die een zeer conservatieve industrie op haar grondvesten liet schudden. Jacques: "En op de TU/e hebben we Philip de Goey, die niet alleen weet hoe hij moet uitvinden, maar ook hoe hij de resultaten moet verkopen. Ik denk dat creativiteit iets is wat je tegenwoordig als wetenschapper nodig hebt. Want je moet vooruit en je moet verkopen wat je hebt gemaakt aan de buitenwereld."  

Rijkdom delen met de wereld 

Voor Jacques is doneren een heel logische manier om terug te geven aan de maatschappij: "Hoe kunnen we verwachten dat wetenschappers echte vooruitgang boeken als ze 90% van hun tijd besteden aan het lobbyen voor hun onderzoek en bedelen om geld?  

“De overheid trekt zich steeds meer terug uit de financiering van fundamenteel onderzoek. En bedrijven denken in termen van risico en winst. Niet in kansen, mogelijkheden en wat op de lange termijn het beste is voor de wereld. Geld oppotten helpt slechts één persoon. Delen helpt de hele wereld. Daarom voelt het voor mij als een morele verplichting."