Onze themafondsen

De weg vooruit: onze themafondsen

In het verleden is de mensheid wegen ingeslagen die ons hebben gebracht waar we nu zijn: oog in oog met de consequenties voor onze planeet. Voor onze toekomst. De wereld werkt aan oplossingen maar dat gaat niet snel genoeg. 

Fundamentele uitdagingen als het klimaat en onze gezondheid vragen om fundamenteel onderzoek. Om dat mogelijk te maken, hebben wij twee fondsen ingericht: het TU/e Energy Tech Fund en het TU/e Health Tech Fund.

Zo dragen onze donateurs bij aan duurzaamheid en een betere kwaliteit van leven. Het talent dat deze doelen gaat helpen bereiken, steunen we in hun ontwikkeling. 

Helpt u ook mee?

Opgericht door donateurs

De themafondsen zijn mede tot stand gekomen dankzij: v.l.n.r. Martin Schuurmans, Hans Fischer, Victoire Schuurmans, Eric van Schagen, Bert van der Els, Harry Otten, Lammie Nijsingh, Ton Backx, Sander van 't Noordende, Robert-Jan Smits, Harrie Noy en Henk Kivits.

TU/e Sustainability Fund

 

Voor projecten waarbij technologie bijdraagt aan oplossingen rond de energietransitie.
Klik op een project voor meer informatie. 

Groene waterstof

Probleem: Nederland wil in 2050 tussen de 38 en 72 gigawatt aan offshore windenergie opwekken. Maar ons elektriciteitsnet kan maar 20 gigawatt aan. Project: Systemen die overtollige energie omzetten in waterstof, zodat het kan worden opgeslagen en later weer kan worden omgezet in elektriciteit. Of in andere brandstoffen.

Lees meer

De broodnodige evolutie van batterijen

Probleem: conventionele batterijen verliezen bij elke laadcyclus capaciteit, vervuilen ons milieu en zijn ongeschikt voor grootschalige opslag. Project: Batterijen efficiënter, slijtvaster en breder toepasbaar maken. Onderzoeksgebieden omvatten elektrochemische technologieën, elektrolyzers en redox flow batterijen.

Lees meer

Duurzame renovaties dankzij AI

Probleem: huizen gebouwd tussen 1945 en 1990 hebben weinig, geen of sterk vergane isolatie. Het is enorm moeilijk om te berekenen wat de meest efficiënte manier is om ze goed te isoleren. Project: De rekenkern. Supercomputer-software die het beste duurzame renovatieproces berekent. Het lichte prototype leverde al baanbrekende resultaten op.

Lees meer

De elektrolyse van de 21e eeuw

Probleem: Waterstof wordt gemaakt met elektrolyzers, apparaten die in tientallen jaren nauwelijks zijn geëvolueerd. Onbegrip over hun werking frustreert het vinden van verbeterpunten. Project: ze efficiënter maken door nieuwe materialen te ontwerpen voor elektrodes en membranen. Het grootste raadsel om op te lossen: de bellen die tijdens productie ontstaan, drijven het proces aan maar saboteren het ook.

Lees meer

Betere materialen voor betere oplossingen

Probleem: de juiste materialen vinden om elektrolyzers en batterijen te verbeteren maakt het verschil. Maar het is een ingewikkelde zoektocht. Project: onderzoek naar keramische materialen en keramische materialen op basis van gemengde polymeren. De resulterende materialen verminderen de beperkingen van eerder gebruikte materialen of heffen ze zelfs op. ENG

Lees meer

Ondergrondse opslag van gassen en stoffen

Probleem: ondergrondse ruimtes kunnen overtollige voorraden bevatten van bijvoorbeeld waterstof. Elke ruimte heeft zijn specifieke eigenschappen die reacties kunnen veroorzaken met het opgeslagen materiaal. En natuurlijk mag er niets lekken of ontsnappen. Project: numerieke modellen en experimentele methoden die helpen uitzoeken hoe verschillende gassen en vloeistoffen zich gedragen in poreuze ruimtes.

Lees meer

Health Tech Fund

 

Voor projecten die, op basis van technologie – onze gezondheid bevorderen, de kans op overleven bij (complexe) medische problemen vergroten, de impact van medische problemen significant verkleinen of zelfs levens redden. Meer over dit fonds en de projecten die er mogelijk uit gefinancierd kunnen gaan worden, leest u hier.

Sterfte onder pasgeborenen voorkomen

Probleem: meer dan 50% van de sterfgevallen bij pasgeborenen zou voorkomen kunnen worden door 24-uurs hartmonitoring. Maar de huidige techniek veroorzaakt thermische schade aan het kind. Project: Elektrofysiologische monitoring. Het kind kan thuis worden gemonitord, zorgverleners hebben op afstand toegang tot de gegevens en AI, databases en geavanceerde foetale hartmodellen helpen bij het interpreteren van de resultaten.

Lange termijngevolgen van vroeggeboorte beperken

Probleem: Wereldwijd werd in 2020 11% van de kinderen te vroeg geboren. Hun medische ondersteuning veroorzaakt een verstoord slaapritme, wat leidt tot gewichtstoename en problemen met de neurale ontwikkeling. Project: Een mat van glasvezel waarmee baby's kunnen bijkomen in een veel natuurlijkere omgeving: thuis.

Talent Tech Fund

Voor TU/e talenten, studenten of onderzoekers, die een duwtje in de rug verdienen. Hetzij omdat zij een briljant idee hebben waarmee ze een wezenlijk verschil in onze maatschappij kunnen maken, hetzij omdat ze buiten hun schuld om financiële problemen ondervinden die hen belemmeren om hun opleiding af te ronden.

Oekraïense studenten

Legs for Lombok

Iraanse studenten

Nieuwe perspectieven op bestaande uitdagingen

 

 

 

Fundamenteel onderzoek. Het wapen van onze wetenschappers in de zoektocht naar antwoorden op de vragen van vandaag en morgen. Ze richten zich niet op het verbeteren van bestaande technologieën, maar op echte innovaties. Vanuit systeemdenken zoeken ze naar nieuwe brandstoffen, nieuwe manieren om energie op te slaan en meer. En ontwikkelen ze methoden om met technologie levens te verbeteren en zelfs te redden.

Financiële zekerheid. Ook op lange termijn

De uitkomsten van deze projecten zijn potentieel baanbrekend, maar ook onzeker. De combinatie met lange looptijd maakt financieren uitdagend. Vaak krijgen deze projecten hun funding uit meerdere, kleinere donaties. Maar voor een optimaal resultaat is juist de zekerheid van langdurige financiering enorm belangrijk.

Zekerheid geef focus en perspectief

Door bij te dragen aan onze themafondsen biedt u deze projecten die broodnodige zekerheid. En draagt u bij aan projecten die echt een verschil kunnen gaan maken.

Als ze niet meer afhankelijk zijn van vele kleinere donaties, kunnen deze projecten ook kijken naar de lange termijn. Een commissie van top-wetenschappers en bestuurders selecteert de projecten die aanspraak mogen maken op een bijdrage.

Wilt u bijdragen?

De themafondsen zijn ingericht op grotere donateurs die daarmee profiteren van privileges en belastingvoordelen die voortkomen uit onze ANBI-status. Natuurlijk zijn kleinere bedragen ook welkom.

Klik hier voor informatie over schenken. Of neem contact op met de vertegenwoordigers van het Universiteitsfonds.