UFe Impact Night
Een avond met terug- en vooruitblikken
Na het succes van de eerste Impact Night was de enige logische reactie om er een terugkerend evenement van te maken. Dus verwelkomden we op 12 juni meer dan 100 gasten om hen bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen in fundamentele technologische wetenschap. Deze keer werden ze getrakteerd op diepgaande informatie over twee projecten die de prototypefase al hadden bereikt en zelfs al voorbij waren. Maar de avond begon met een eerbetoon aan meer dan duizend mensen met een speciale band met onze universiteit.
Heroes for Heroes
In 2021, toen Covid ons leven nog ingewikkelder maakte, vierde de TU/e haar 65e verjaardag. Een van de inspanningen om de band tussen alumni en hun alma mater te versterken was een campagne genaamd ‘Heroes for Heroes’. Alumni (de helden van toen en nu) werden gevraagd om de helden van morgen, de huidige studenten, te steunen en aan te moedigen. Deze campagne bracht een groot bedrag op dat naar verschillende studentenontwikkelingsprogramma's ging. En de aanmoedigingen die de studenten ontvingen waren hartverwarmend.
Om iedereen die gedoneerd heeft te eren, is er een prachtige Heldenplaquette gemaakt met de hulp van - onder andere - Industrial Design alumna Ayu Ritzema. De plaquette werd onthuld tijdens een korte ceremonie met inleidingen door Robert-Jan Smits, voorzitter College van Bestuur TU/e, Henk Kivits, voorzitter Universiteitsfonds Eindhoven en Edith Snelders, Hoofd Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds Eindhoven. Jeroen de Jong, goochelaar met een missie en TU/e-alumnus, betoverde zijn publiek met een goocheltruc die eindigde met een dankbetuiging aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd.
De impact van het financieren van fundamenteel onderzoek
Robert-Jan Smits trapte de avond af met een korte beschouwing over de staat van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en de bedreigingen die opdoemen in ons huidige en toekomstige politieke klimaat. Bevraagd door Edith Snelders, benadrukte Ton Backx, directeur van het Universiteitsfonds, het belang van onafhankelijke financiering van projecten, vooral in de vroege stadia, voordat de resultaten de aandacht trekken van bedrijven die de verdere ontwikkeling kunnen financieren.
Ton ging ook in op een belangrijke kracht van de TU/e en onze regio: samenwerking. Op alle gebieden van het gefinancierde onderzoek kan de TU/e rekenen op tal van bedrijven en organisaties zoals ziekenhuizen die projecten helpen realiseren, terwijl onderzoekers deze partners voorzien van inzichten en nieuwe ideeën. Deze manier van werken is in het verleden al zeer succesvol gebleken en blijft dat ook.
De kansen voor te vroeg geboren baby's verbeteren
Baby's die weken of zelfs maanden te vroeg geboren worden, moeten gevolgd en ondersteund worden in hun ontwikkeling. Maar de huidige middelen en methoden verstoren die ontwikkeling tot jaren na hun verblijf in het ziekenhuis. Omdat ze zo kwetsbaar zijn, is lichamelijk contact beperkt en zijn de huidige controlemethoden behoorlijk invasief. En dan is er nog de omgeving: een ziekenhuis is een bron van constante geluiden en lichten. Deze baby's kunnen lichamelijk herstellen, maar hun slaappatroon kan ernstig verstoord raken, met allerlei ontwikkelingsproblemen tot gevolg.
Medisch ingenieur Professor Carola van Pul werkt aan een systeem dat beweging gebruikt als maat voor welzijn en gezondheid. Ze test en verbetert een prototype van een mat van glasvezel, tot de nok toe gevuld met sensoren en andere technologie die helpt beweging te monitoren. Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe samenwerking helpt om onderzoek te versnellen en te verbeteren. Ze doet haar onderzoek samen met medici en experts van het Maxima Medisch Centrum, dat werd vertegenwoordigd door neonatoloog Hendrik Niemarkt. Carola deelde de resultaten van de testperiode en legde uit hoe ze hun idee willen verbeteren aan de hand van de gegevens die ze tot nu toe hebben verzameld.
Hendrik hield een duidelijk pleidooi voor het creëren van verschillende monitoringmethoden, bij voorkeur van het soort dat op een gegeven moment thuis kan worden gebruikt. Dat laatste is waar Carola en haar team naar streven. Stel je voor dat deze kwetsbare baby's over een paar jaar zo snel mogelijk naar huis kunnen, aangeraakt en zelfs geknuffeld kunnen worden door hun ouders en kunnen herstellen van een slechte start in het leven in een veel kindvriendelijkere omgeving. Deze mat, gekoppeld aan AI en uitgerust met een realtime verbinding met behandelende artsen, kan helpen om die droom werkelijkheid te laten worden.
De ultieme vorm van onafhankelijke mobiliteit
De terreinwagen. Een type voertuig waarvan nooit werd overwogen om er een EV van te maken. En hoewel velen zeiden dat het onmogelijk zou zijn, was dit precies wat Team Solar wilde bereiken: een elektrische terreinwagen die geen oplaadpunten nodig heeft. Omdat het zichzelf zou opladen met behulp van de zon. Hun presentatie liet zien dat het werkte, en nog veel meer. De Stella Terra is een robuust en zeer goed uitgerust elektrisch voertuig. Hij is groot, maar ondanks zijn afmetingen heeft hij een bereik van meer dan 600 kilometer. Om de lat voor zichzelf nog hoger te leggen, wilde het team de Stella Terra goedgekeurd krijgen voor gebruik op de openbare weg. Dat is gelukt, dus als je ooit op de snelweg rijdt en je ziet een enorme, lichtgroene auto die je inhaalt, dan zou dat de Stella Terra kunnen zijn.
Een paar leden van het team parkeerden de auto buiten de locatie van Impact Night en beantwoordden vragen van bezoekers. Tijdens hun presentatie namen ze ons mee op het avontuur van het ontwerpen, bouwen en testen van deze bijzondere auto. Ze begonnen met het tonen van de evolutie van EV's ontworpen door Team Solar: van een model dat duidelijk gebouwd was om zonnewedstrijden te winnen, tot de Stella Terra. Om sommige glasvezelpanelen te maken en te 'bakken', moesten ze hun eigen oven bouwen van een zeecontainer en industriële warmtebronnen. Om dit proces te controleren, moesten de teamleden dagenlang in hun productiefaciliteit slapen.
De kroon op hun werk was het testen van de Stella Terra over maar liefst 1000 km, van het noorden van Marokko naar de Sahara. Ondanks enkele uitdagingen waren ze succesvol. Voor dit team zit de reis er nu op. Een nieuwe generatie toekomstige ingenieurs uit vele verschillende disciplines staat klaar om het over te nemen. De Stella Terra zal niet in productie gaan. In plaats daarvan zal hij worden gepromoot en getoond tijdens evenementen om het publiek en autofabrikanten te inspireren. Deze auto is het levende bewijs dat er, met genoeg verbeelding en motivatie, geen limiet is aan wat er mogelijk is op het gebied van mobiliteit. Hoeveel experts ook het tegendeel beweren.
Op naar de volgende editie!
De avond eindigde met drankjes, interessante gesprekken en het maken van nieuwe kennissen. We kijken uit naar de volgende editie van de UFE Impact Night. Wil je daar te gast zijn? Houd dan onze eventpagina en/of je mailbox in de gaten.