Saskia Velthuizen

Vanderlande is een bedrijf waarvan u de producten vindt op niet minder dan 600 vliegvelden wereldwijd. Sinds haar oprichting in 1949 is het uitgegroeid tot één van werelds grootste leveranciers van logistieke oplossingen voor vliegvelden, (e-commerce) magazijnen en (post) sorteerbedrijven. Inmiddels zijn er vestigingen in 25 landen en werken er 9000 mensen.  

Human Resources is geen vakgebied waarin je veel TU/e studenten in tegenkomt. Saskia’s interesse in mensen en hun plek in een organisatie brachten haar tot de topfunctie die ze daarin nu bekleedt.  

Meekomen in Hightech omgevingen 

“In mijn beroep doe ik vrij weinig met mijn opleiding, maar door mijn tijd in Eindhoven beweeg ik me wel makkelijk in Hightech omgevingen.” Saskia studeerde af aan de TU/e, in een richting die destijds “Techniek en Maatschappij” heette; een combinatie van bedrijfskunde en natuurkunde: “Ik heb een heel mooie, leerzame tijd gehad op de TU/e. Toen ik wat verder in mijn carrière en mijn leven kwam, wilde ik iets terugdoen. Gewoon, omdat ik de TU/e een warm hart toedraag. Het is echt voor generaties studenten een vormend instituut. Heel belangrijk in heel veel levens.”  

Investeren in ontwikkeling 

“Ik heb geen specifiek doel meegegeven aan mijn donatie. Maar als ik er zelf een zou moeten bedenken, zou ik willen investeren in sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatieve vaardigheden van TU/e studenten. Ik zie dat de studenten technisch en conceptueel sterk zijn, maar om jezelf te manifesteren als professional of als ondernemer, heb je meer nodig. Het bedrijfsleven en de samenleving als geheel vraagt bijvoorbeeld van je dat je bijvoorbeeld goed kunt presenteren en samenwerken. Met veel verschillende mensen, ook wereldwijd. “ 

Persoonlijke groei 

Saskia spreekt uit ervaring. Na haar studie wist ze nog niet precies wat ze wilde gaan doen. Ze ging op onderzoek uit bij verschillende organisaties en koos uiteindelijk voor een traineeship bij ABN AMRO. Daar ging er een wereld voor haar open.  

“Ik leerde heel snel wat ik daarvoor eigenlijk niet had geleerd: wat er allemaal nog meer komt kijken bij leiderschap en effectief samenwerken. Zo leerde ik over Covey’s “7 Habits of Highly Effective People”, oefende mijn beïnvloedingsvaardigheden, leerde ik hoe je omgaat met je leidinggevenden en hoe je je carrière managet. Die soft skills had ik in mijn opleiding niet meegekregen. Maar ik had ze wel nodig om mijn werk goed te kunnen doen.  

Meer dan wetenschap 

Saskia is blij dat ze zich er alsnog in kon bekwamen. Dat gunt ze meer studenten: “En vroeg in hun leven. Want een goede basis in emotionele ontwikkeling en soft skills zorgt ervoor dat mensen zich staande kunnen houden in organisaties. Ook als ze nieuwe uitdagingen tegenkomen. Het verbetert levens, zowel in werk en privé, zeker voor starters op de arbeidsmarkt. Want vroeger kon je je als wetenschapper of technisch professional nog wel eens terugtrekken en je werk in afzondering doen. Tegenwoordig wordt er van je verwacht dat je samenwerkt en organisaties beïnvloedt. Op lokaal, nationaal en internationaal niveau.” 

Een mooie toekomst 

Als ze nu om zich heen kijkt op de campus, ziet ze een ander, meer divers beeld dan tijdens haar studie: “Ik zie een ander profiel studenten. Ze zien er creatiever uit en stralen zelfbewustzijn uit. Geen idee of dat ook zo is, maar zo voelt het wel. En dat vind ik mooi. Het geeft me een goed gevoel over de toekomst. Met mijn donatie wil ik die nieuwe generatie een extra duwtje in de rug geven. Daarom doneer ik met liefde.”