Een vertrouwd gezicht bij ons Universiteitsfonds. Want al jaren geleden, toen het fonds nog meer de focus op directe ondersteuning van studenten had, was hij ook al betrokken bij het UFE. Samen met onder andere Eric van Schagen van Simac. Nu is Henk onze voorzitter van de raad vanhet bestuur van het Universiteitsfonds. Het is slechts één van zijn dagelijkse taken. Hij ondersteunt diverse organisaties en bedrijven als adviseur en commissaris. Daarmee deed en doet hij veel ervaring en kennis op. Henk kent veel mensen en organisaties in onze regio en draagt de ontwikkeling van de wetenschap een warm hart toe.
Het fonds voor wetenschappers die willen focussen
Henks wetenschappelijke carrière, op het terrein van voeding en ziekte, leidde hem langs vele instituten. Daar zag hij keer op keer hetzelfde probleem: “Artsen en wetenschappers waren echt heel veel tijd kwijt met het schrijven van voorstellen voor financiering. En zeker als hun werk niet helemaal in de bestaande wetenschappelijke vakjes paste, was dat lang niet altijd succesvol. Daarmee gooiden ze dus veel tijd weg. Met de beste intenties natuurlijk, maar het was toch zonde want die tijd konden ze veel beter in hun vak steken.”
Het motiveerde Henk om bij te dragen aan het ondersteunen van die wetenschappers. “Zodat zij zich kunnen focussen op hun werk en niet zoveel tijd kwijt zijn aan het aanvragen en regelen van de financiën. Want zeker als het om een wat meer risicovol project gaat, is er toch vaak terughoudendheid bij potentiële financiers. Met als gevolg dat we als maatschappij misschien wel een kans op een wetenschappelijke doorbraak missen.”
Het fonds dat niet rijk wil zijn
Natuurlijk wil een fonds zoveel mogelijk geld ophalen bij donateurs. Maar los van een buffer moet er niet te veel op de bank blijven staan, vindt Henk: “Want een fonds is pas iets waard als het geld goed wordt ingezet. Dus moet dat geld er ook weer uit naar mooie projecten die passen bij de TU/e.” Henk wil het Fonds vooral presenteren en bekendheid geven als het loket waar wetenschappers en studenten bij terecht kunnen voor financiering en advies. Zodat er op de TU/e nog meer baanbrekende onderzoeken kunnen gaan plaatsvinden. Henk: “Dat vergroot de aantrekkingskracht van onze universiteit, waardoor er weer meer studenten komen en meer donateurs. Zo ontstaat er continuïteit.”
Het fonds zonder strijkstokken
“Veel donateurs geven als een soort bedankje aan de TU/e.” aldus Henk. “Ze zijn dankbaar voor de kansen en kennis die ze hier kregen, voor de maatschappelijke carrière die ze daarop konden bouwen. Ze vinden het fijn dat ze iets kunnen doen om de volgende generatie ook die mogelijkheden te bieden. Dat is een prachtige vorm van wederkerigheid. Op onze beurt voelen wij dan de verplichting om hun geld zo goed en zuiver mogelijk in te zetten. Bij het Universiteitsfonds Eindhoven blijft er 0% aan welke strijkstok dan ook hangen. Alle geld gaat direct naar de mooie projecten. Daar zijn we trots op. En de komende jaren willen we nog meer funding gaan bieden aan projecten die bijdragen aan de doelstellingen van de TU/e en die van het fonds. Maar natuurlijk vooral aan een mooiere toekomst. ”