Bewezen resultaten

Dit zijn een aantal van de projecten die tot stand zijn gekomen door bijdragen vanuit het Universiteitsfonds.

Stoken op reststoffen

Team Core

Dit team ontwikkelde een oven die gestookt wordt met de reststoffen van andere verbrandingsprocessen. De uitstoot wordt weer opgevangen en de temperatuur loopt zover op dat ook moeilijk brandbare stoffen het opgeven. Het eindresultaat is een keihard materiaal dat geschikt is voor vele toepassingen: van bloempotten tot spoorbeddingen. Een mooi voorbeeld van circulair denken met een frisse blik op problemen. Een blik van engineers die voorbij gebaande paden en conventies denken.

Lees hier meer over dit project.

Ziektes opsporen met biologische sensoren

Protein Engineering onderzoeksgroep

Een bijzondere mix van technologie en biologie: sensoren voor het detecteren en identificeren van virussen en bacteriën. Ze zijn gemaakt op basis van organische materialen. Voeg er lichaamsvocht aan toe en observeer de reflectie en refractie van het licht. Elke bacterie en elk virus heeft een eigen ‘lichtsignatuur’. En met deze relatief goedkope en snel te produceren methode kunnen we ze straks veel sneller en slimmer opsporen.

Lees hier meer over dit project.

Metalen brandstof

Power&Flow groep

Een prachtig voorbeeld van out-of-the-box research. De Power&Flow groep keek met een frisse blik naar het energievraagstuk en kwam met een veelbelovende vervanger van conventionele carbon-based brandstoffen: metalen deeltjes, geladen met energie, die deze energie op gecontroleerde wijze vrijgeven. Dit proces leent zich uitstekend voor het aandrijven van allerlei vooral zwaardere motoren. De deeltjes worden na de verbranding opgevangen en opnieuw geladen, waardoor een volledig circulair proces ontstaat.