Ondersteuning en kansen voor talent

Hij is een TU/e-alumnus, de huidige en zeer trotse CEO van Randstad - de mondiale speler op het gebied van talent - en onze nieuwste donateur: Sander van 't Noordende. Als je Randstad opzoekt op LinkedIn, lees je deze zin: "Wij zetten ons in om mensen van alle achtergronden gelijke kansen te bieden en hen te helpen relevant te blijven in de snel veranderende wereld van werk."  

Deze woorden vatten Sanders kijk op werk en mensen samen. Toen hij besloot een donatie te doen aan ons Universiteitsfonds, was het dan ook geen verrassing dat hij wilde dat zijn bijdrage ging naar de ondersteuning van studenten en talentontwikkeling. Beide vertegenwoordigen het derde deel van ons motto: For Life. For the World. For the better.  

Van een TU/e-studie naar Consultancy  

Na zijn studie Technische Bedrijfskunde aan de TU/e werd hij consultant. Sander: "Ik vond het moeilijk om te kiezen en wilde mijn opties openhouden. Op een dag werd ik door een campus recruiter benaderd voor een functie bij Accenture. Dat klonk als dé baan voor mij: veel afwisseling en volop mogelijkheden om achter de schermen van veel verschillende organisaties te kijken." 

Op een korte onderbreking na, bleef Sander uiteindelijk meer dan 32 jaar bij Accenture. Uiteindelijk was er nog maar één functie voor hem weggelegd: die van CEO. Toen dat niet lukte, besloot hij dat het tijd was voor verandering én voor een wereldreis, samen met zijn man. Direct na deze reis kwam de wereld in de greep van Covid19, dat niet alleen de wereld, maar ook de banenmarkt op slot gooide.  

De raad van bestuur 

Omdat bedrijven hun adem inhielden tijdens de eerste stadia van de pandemie, waren Sanders opties beperkt. Er was interesse in zijn diensten via headhunters, maar Sander koos een andere weg; In 2021 trad hij toe tot de raad van commissarissen van Randstad, de wereldwijd opererende talent company. In 2022 werd hij hun CEO. Toen hij begon als bestuurslid, waren er van beide kanten geen plannen om te praten over het worden van de volgende CEO. Maar zoals Sander het beschrijft "Van het een kwam het ander. Toen mijn voorganger, Jacques van den Broek, zijn vertrek aankondigde, solliciteerde ik en kreeg ik de baan." 

Veranderingen en uitdagingen 

Er waren genoeg redenen voor Sander om deze baan te willen: "Zoals het feit dat Randstad een iconisch Nederlands bedrijf is dat actief is in 40 landen." Maar er is meer, zoals de serieuze uitdagingen waar de arbeidsmarkt momenteel voor staat. Sander: "Talent is tegenwoordig schaars. Een groot deel van de beroepsbevolking in de wereld gaat binnenkort met pensioen. Dan zal het overgebleven deel meer moeten doen, met minder mensen voor meer mensen dan ooit tevoren. Het is een zeer belangrijk, zo niet het belangrijkste onderwerp op de agenda van onze klanten. Zij kijken nu naar ons voor advies over hoe ze zich moeten positioneren op de arbeidsmarkt, over wat de propositie moet zijn, over training, coaching, outplacement en meer."  

Digitalisering en ambities         

Een andere grote verschuiving in de HR-wereld is de digitaliseringsgolf. Sander: "Bij online winkelen konden bedrijven een voorbeeld nemen aan webwinkels als Amazon. Voor HR is er geen koploper, niemand die de weg wijst. Voor ons is er een positie te claimen in dit domein." Als één ding overduidelijk is, dan is het wel dat Sander van een goede uitdaging houdt. Of meerdere tegelijk.  

Het is zijn ambitie om van Randstad het meest rechtvaardige en gespecialiseerde talentbedrijf ter wereld te maken. En dat brengt ons dichter bij de reden waarom Sander besloot te doneren aan het Talent Development Fund.  

Mensen 

Als andere belangrijke reden om CEO van Randstad te worden, noemt hij het feit dat het een people's business is. Voor Sander zijn mensen een onderwerp waarin zijn professionele interesses en persoonlijke opvattingen samenkomen. Sander: "Als talent schaars wordt, moet iedereen meedoen en verantwoordelijkheid nemen. We hebben specialisten nodig om ons door de veranderingen te navigeren die nu plaatsvinden in productie, distributie en veel andere gebieden. Onze klanten kijken naar ons om hun vacatures over de hele linie in te vullen, van vorkheftruckchauffeurs tot HR-specialisten."  

Hij vervolgt: "Maar om te kunnen werken en hun volledige potentieel te bereiken, moeten mensen toegang hebben tot onderwijs en opleiding. En dat speelveld is niet gelijk genoeg. Ik wil eraan bijdragen dat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om mee te doen. Als CEO en als privépersoon." 

Politiek, diversiteit en profilering 

Sander is een fervent voorstander van diversiteit en inclusiviteit. Hij vindt dat iedereen met de wil om mee te doen en de drive om van talent een beroep te maken, een kans moet krijgen. Vanuit dat perspectief fronst hij zijn wenkbrauwen over bepaalde ontwikkelingen, zoals plannen om buitenlandse studenten te weren bij de Nederlandse onderwijsinstellingen: "Economisch gezien is dat heel onverstandig. We hebben alle mensen nodig die we hier aan het werk kunnen krijgen. Nederland heeft altijd deel uitgemaakt van grotere en open economische systemen. We kunnen niet overal zelf in voorzien. Ik kan me voorstellen dat we quota of een strengere selectie opleggen, maar de deur helemaal dichtgooien is geen goed idee."  

Voor Sander voelt dit soort trends als "Nostalgie voor een verleden dat er nooit is geweest." In zijn visie is vechten tegen onvermijdelijke verandering tijdverspilling. Zoals hij het zegt: "Wij Nederlanders noemen onszelf in veel opzichten vaak progressief. Maar we kunnen ook behoorlijk ouderwets zijn. We blijven neigen naar een voorkeur voor vast, voltijds werk en solide pensioenen. Maar de wereld verandert en daarmee ook de manier waarop we onze banen beoefenen en bekijken." 

Vaardigheden en kennis veranderen levens 

Hij zet zich al tientallen jaren in voor diversiteit. En hij spreekt daarbij zowel uit professionele als persoonlijke ervaring: "Mijn man en ik hebben een paar van onze neven en nichten uit Venezuela geholpen om hier te komen studeren. Daar hebben ze meer problemen dan kansen. Te beginnen met elektriciteit die 50% van de tijd uitvalt. Hier starten ze nu veelbelovende carrières. Ik wil meer mensen helpen om dat te doen. Geef mensen kennis en vaardigheden en je verandert hun leven voorgoed." 

Over 10 jaar 

Op de vraag wat Sander graag als resultaat zou zien van zijn donatie, antwoordt hij: "Ik wil een grote impact hebben op het leven van studenten. Hoe dat gebeurt, laat ik aan het UFe over. Het kan gaan om het helpen ontwikkelen van talent of het voorkomen dat talent moet stoppen door problemen buiten hun schuld. Dat zou voor mij een ondraaglijk verlies van talent zijn.  

Hij vervolgt: "Ik wil studenten iets van de hulp en steun geven die ik zelf heb gehad. Martin Schuurmans is een van mijn mededonateurs. Hij heeft, net als ik en andere leiders, hulp gekregen in zijn carrière en geeft die nu door. Hij noemt het “geluk delen”. Dat is voor mij het juiste om te doen als je dat kunt. Als bedrijf en als persoon."